Sabah part 2

selamat pagi. harini bangun awal nak sahur. puncak alam hujan lebat. angin pon kuat. terus teringat suasana dekat sabah. masih ingatkah anda dengan cerita sabah part 1 saya yang penuh dengan onak ranjau dan duri itu? HA.HA.HA.

sekarang aku mau sambung cerita part two pulak bah.

okeh. hari kedua di sabah dimulakan dengan bangun pukul 5 pagi. bila bukak langsir bilik, walawehhhh aku terkesima jap sebab nampak banyakkkkk sangat bintang-bintang di langit yang cantik gila punya cantik. taktau la cemana nak describe kecantikan tu. bintang-bintang tu nampak sangat dekat dengan kita. sumpah lawa! terus aku menjerit-jerit keriangan lantas mengejutkan kawan-kawan aku yang tengah tidur hahaha. bila excited, jangan excited sorang-sorang. kekeke. aku  pon terus keluar bilik nak ambik gambar bintang tu. tapi, sebab pakai kamera samsung yang tak boleh nak adjust manual, so, tak nampak gambar bintang tu dalam phone aku 😦

maka, aku pon masuk bilik dan solat. astaghfirullah. agaknya sebab utamakan bintang daripada tuhan, itu yang tak nampak bintang dalam phone tu. heh.

pukul 6 pagi dah start cerah dah. jakun jap. so, aku anati dan mira keluar bilik nak tengok akinabalu. walawehhh sekali lagi terpegun first time nampak gunung kinabalu depan mata sendiri. dia punya excited tu…..

kau tau tidak betapa bangganya aku sebagai rakyat malaysia bila tengok sama itu akinabalu. hergh. cannot describe that feeling.

Pic_2018_01_27_06_27_42

apa kau tidak bangga malaysia punya gunung kinabalu yang berdiri gah ini? 

at the same time, kami tunggu sunrise. sekali lagi terpegun (ya Allah.. berapa kali nak terpegun ni?). punya lah lawa sunrise diaaaa. dengan nampak awan baru nak naik. ceh padahal dekat rumah pon ada sunrise, kau tak terpegun pon paan?

lepas dah penuh phone dengan gambar sunrise, pagi tu dalam pukul 7.15, kitorang terus gerak ke Desa Dairy Farm. nak pergi situ kena datang awal sebab parking limited. masa on the way ke kundasang, tak habis-habis lagi ambik gambar gunung. haha. jakun tak habis lagi weh.

kami sampai dalam pukul 8.10 am, kereta dah start nak penuh. lagipun kena datang cepat sebab nak tgk gunung dari dekat. (lol. apakah kau lupa di sana juga ada lembu??)

tapi, lembu tak keluar kandang lagi pagi tu. cedih 😦 yang ada hanyalah bau lembu haha. gunung pon cantik sebab awan tak tutup lagi. penuh lagi phone aku dengan gambar dkt situ. 20180127_071755

sempat lagi keluar sinaran nur dari muka sebelum ke desa dairy farm

20180127_08251820180127_08411720180127_09103720180127_09113420180127_094037

erghhh gelato dia sedap wehhhhhhhh. WAJIB.BELI. ok. aku dah mengidam balik.

lepas tu, kitorang terus gerak ke kundasang war memorial. dalam memorial ni tak banyak sgt benda yang best pon. just melawat macam tu je lah.

20180127_09541820180127_100804

ada satu benda yang aku nak cerita pasal kundasang ni. CHICKEN WINGS! ya allah sedap yakmat. (eh, apabenda je yang tak sedap dekat mulut aku ni?) stall dia betul2 depan kundasang war memorial ni. dekat situ ada tamu minggu. macam pasar pagi lah. so, kitorang beli chicken wing utk simpan buat dinner nanti.

20180127_10184220180127_10185820180127_102548

adoii dah meleleh air liur aku niiiiiii bila tengok balik gambar cikin wing

 

hamboihh letih dah dok menaip dari tadi..

sambung nanti la ye. xoxo

Advertisements

Sabah Trip

assalamualaikum w.b.t

so harini aku nak cerita pengalaman bercuti kat sabah masa cuti sem lepas. dah lama aku berhajat nak pi sabah. kalau boleh, nak honeymoon kat sabah. tapi memandangkan aku dah sampai sabah, so nanti honeymoon kat tempat lain la ye? kekekekeke

aku pi dgn 2 orang kawan aku; mira dan anati. tiket kami beli awal bulan jun or julai 2017 macam tu masa air asia buat promotion. dah la masa tu tgh final exam. lepas tu kalut pulak nak beli tiket flight hehe. so, kami bertolak ke sabah pada 26 januari 2018 sampailah 30 januari.

ikutkan waktu asal, flight depart pukul 12.30 pm. tapi flight delayed wehhh. pukul 2 baru terbang. kami bertolak dari UiTM Puncak Alam naik grab. depart pukul 2, pukul 5 pm baru sampai KK airport. dah lah sabah gelap awal. dah sampai airport, tunggu kereta sewa pulak. dalam pukul 6pm jugaklah baru gerak ke kundasang. kalau nak pi kundasang, better jangan pi petang2. nanti malam baru sampai. dah lah jalan gelap takdak lampu. kami sampai kundasang pukul 9.30 pm. ketaq gak la nak sampai homestay kami tu wehh dgn jalan teruk, takdak lampu jalan, kabus tebal… ishh seremmmm.

dekat kundasang, kami stay di Hounun Ridge Farmstay and Camping. yang viral dekat FB tu.. Kami booked bilik bulan 12 dekat contact person dia; mr john. Hounun ni terletak dekat Kampung Bundu Tuhan. dengar nama pon macam dah mistik haha. kampung tu aku rasa 99% bukan muslim penduduk dia. dari KK ke Kundasang, jalan dia straight je.. kalau nak masuk hounun, kena belok kanan sebelum sampai kundasang. maka bermulalah pengalaman memasuki alam lain. kau faham tak perasaan dia bila tgh drive atas jalan raya yg banyak kereta…

tiba2 kau belok ke jalan lain…

masuk ke sebuah perkampungan asing…

tiada lampu jalan…

 gelap gelita….

hujan renyai-renyai…

kabus tebal…

anjing berkeliaran…

jalan berlubang-lubang..

nampak orang minum arak…

tak ada satu pun kenderaan yang lalu…

sunyi sepi….

kau boleh rasa tak apa yang aku rasa?

SERAM GILA WEH……

macam ni lah rasa dia.. gelap gelita. hanya tawakal je lah kami 3 orang malam tu.

akhirnya, kami sampai jugak dekat hounun. bila sampai tu, bukak je pintu kereta.. terus anjing menyalak. menggelupur sorang2 dalam kereta takut nak keluar. hahahhaha. aku keluar dari kereta paling last sebab anjing menyalak sebelah seat aku. hampeh betul.

lepas dah berjaya turun dari kereta, kami pi dkt kaunter utk check-in. hounun ni macam sebuah banglo besar 2 tingkat. bilik tak banyak. dorm pon ada utk yg bajet rendah. tapi toilet utk dorm ni dkt luar lah. bukan dalam bilik. yg tempah bilik je ada siap toilet.

kami ambik bilik berbalkoni. towel, kettle dan cawan disediakan dalam bilik. aircond or kipas memang takdak sebab dah cukup sejuk dah aku rasa bilik tu. tv pon tak ada dalam bilik. kalau nk tgk tv, kena pi dkt lobi. iron pon disediakan dekat lobi. ada kafe kecik dekat bahagian belakang banglo ni. kalau rajin, boleh bawak raw food and masak dkt situ. kalau nak order pon boleh.

WARNING: air panas dia tak terlalu panas. so, still rasa menggeletar jugak bila mandi hahah. air paip sinki memang sejuk yakmat. macam ais. rasa kebas muka hahah.

utk dinner malam tu, kami beli siap2 KFC dkt airport and makan dkt hounun. malam di kundasang sangat sunyi tambah2 lagi area bundu tuhan. susah nak cari kedai makan.

lepas makan, terus tidur. penat.

20180127_180159

depan bilik

20180127_181854

TV di ruang lobi

20180127_181904

chandelier lobi

20180127_214325

tempat iron baju

LRM_20180127_215726

pintu utama nak check in

Pic_2018_01_27_06_11_41

pemandangan dari bilik kami

Pic_2018_01_27_21_43_57

kawasan lobi

Pic_2018_01_28_06_35_37

dari depan

Pic_2018_01_28_06_38_49

tu bilik kami yang bawah tuuu

Pic_2018_01_28_06_48_16

so, itulah serba sedikit tentang hari pertama sampai di kundasang.. nanti aku sambung next entry.

Skincare Routine part 2

ok haritu dah story pasal morning skincare routine. now lets talk about my night routine.

so, basically lepas seharian berpeluh, debu2 pon melekat dekat muka, aku kena buat double cleansing lah cerita dia. double cleansing ni famous eh sekarang. so, aku gunakan 2 jenis cleanser: oil cleanser and water-based cleanser.

for oil cleanser, aku gunakan Biore Oil Cleanser

20180221_201209.jpg

taraaaa.. bau dia macam bau apple. so, time muka tengah kering, aku cuci muka guna minyak ni. guna dalam lebih kurang 2 pump. urut2 muka, cuci2, lepas tu bilas dengan air. dia akan jadi milky bila terkena air. lepas tu baru guna water-based cleanser iaitu T3 cleanser yg aku dah cerita dkt part 1. baru lah muka rasa clean.

then, pakai toner clinelle. sama je macam dkt part 1.

lepas pakai toner, aku pakai chemical exfoliant. ok. chemical exfoliant terbahagi kepada 2 iaitu Alpha hydroxy acid (AHA) dan Beta hydroxy acid (BHA).

AHA ni sifat dia ialah water soluble. so, dia acts on skin surface. dekat atas lapisan kulit je. dia tak masuk dalam pores. kalau BHA pulak, dia ialah oil soluble. dia akan penetrate dalam pores. so senang lah nak cuci2 jerawat or clogged pores. so aku guna AHA dan BHA from Paula’s Choice.

note: AHA and BHA need acidic pH to act effectively.

IMG_20180221_201603_501.jpg

this one is AHA. it contains glycolic acid. antara jenis2 AHA yg lain ialah lactic acid dan gluconic acid (gluconolactone). ok sebabkan pH dia ialah between 3.5-3.9, so you will feel a bit tingling when applied on your face. tapi, jangan lah letak kalau kulit tgh dalam keadaan luka or open wound, or baru lepas picit jerawat. sebab rengsa ya ampun!

for BHA pulak, i use this:

IMG_20180221_201645_945.jpg

Salicylic acid is a type of BHA. dia bertindak sebagai keratolytic agent dan anti-inflammatory. so dia akan penetrates pores and kurangkan kemerahan time jerawat. yg ni pon acidic jugak. first time aku pakai, kulit dkt jari aku mengelupas dasyat jugak. (Sebab apply pakai jari lol). yg ni ialah best selling product from Paula’s Choice. ibarat holy grail la orang cakap haha.

tapi aku tak pakai dua2 ni serentak ok. kalau harini pakai AHA, esok pakai BHA pulak. cenggitu lah.

lepas pakai acid, aku pakai serum. jeng jeng jeng

20180209_181857.jpg

this is from The Ordinary.

alpha arbutin 2% + hyaluronic acid. alpha arbutin ni sejenis compound yg terbukti boleh brighten kulit, kurangkan hyperpigmentation. hyaluronic acid pulak sebagai humectant (moisturizer). so, siapa2 yg nak kurangkan kesan sunburn or parut jerawat bolehlah try this serum. dia sticky sikit lepas apply.

lepas serum, bolehlah pakai moisturizer (sama macam morning routine), and lepas tu apply ubat jerawat. kalau aku pakai benzoyl peroxide, aku akan apply sebelum pakai moisturizer. tapi kalau aku pakai nixoderm, aku apply lepas pakai moisturizer sebab nixoderm is an ointment. dia greasy.

then, pakai lipbalm utk hydratekan bibir. lepas tu, baca doa tidur and mimpi indah 😀

 

My Skincare Routine

assalamualaikum w.b.t and hi to uolss.

dah lama tak update blog ni. so, memandangkan aku tengah cuti sem, kali ni aku nak share tentang skincare routine aku. siapa yang rapat dgn aku, mesti dah tau yang aku ni seorang yg agak obses pasal skincare lol 😀

kulit muka aku ialah combination. maksudnya, oily dkt bahagian T-zone and dry dkt bahagian U zone. tapi kadang2, aku tak rasa dry pon dkt bahagian U zone. nak kata oily pon bukan. more to normal la dkt area situ. tapi bahagian T-zone memang oily. aku ada jerawat dkt bahagian pipi kanan. dia mcm cystic acne yang only grow deeeeeep inside my skin and dia takkan hilang. orang cakap cystic acne ni disebabkan oleh hormon. maybe yes maybe no. u know it is hurt and hard to solve the problem okayhh

ok. so skincare routine aku hari2 ialah…

let me divide into 2 sections. morning routine and night routine.

for morning routine:

  1. cleanser
  2. toner
  3. moisturizer
  4. spot treatment
  5. sunscreen

for night routine:

  1. oil cleanser
  2. water-based cleanser
  3. toner
  4. AHA or BHA exfoliant
  5. serum
  6. moisturizer
  7. spot treatment
  8. lipbalm

okayhhhh. ni basic routine aku je tau. aku tak buat sangat 10 steps korean skincare routine tapi some of them are in my list.

ok kita mulakan dgn morning routine. aku paling suka muka aku bila bangun pagi. sebab muka aku berminyak and bila belek muka bawah lampu, dia macam glowing2 gitew. shine bright like a diamond. (tapi hakikatnya…. hampeh)

so, sekarang aku guna clenaser T3 acne foam. sebut pasal cleanser, macam2 jenis aku dah guna, cetaphil, clinelle, sabun beras, mustika ratu, CNP laboratory, Paula’s Choice and so on. nak list banyak sangat hehe. aku memang jenis suka tukar cleanser. jenis tak setia lol.

8941736296478.jpg

ni 1st time aku guna T3 cleanser. manufacturer dia ialah HOE Pharmaceutical. aku beli dkt watson harga lebih kurang RM 15. bau dia obviously bau tea tree oil. and dia ialah foamy cleanser. cleanser yang berbuih sesuai untuk muka berminyak. dari segi farmaseutikalnya, cleanser ni mengandungi “surfactant” di mana ia bertindak untuk memerangkap minyak dari muka. kalau kulit kering, better cari cream cleanser or cleanser yang ada glycerin sebab dia akan melembapkan kulit muka. so far, T3 cleanser ni best (aku baru pakai seminggu hehe). tak dak rasa tight feeling or irritate. oh lupa nak cakap, ini ialah water-based cleanser.

ok, move to the next step. lepas dah cuci muka, aku guna toner. brand yg aku guna ialah clinelle. ini sesuai utk kulit muka berminyak dan berjerawat. toner ni jenis spray tau. spray terus dekat muka boleh, or nak spray atas kapas dulu pon boleh. fungsi toner ni ialah untuk membuang sisa2 cleanser yg kita guna tadi dan untuk menstabilkan pH kulit. siapa yg selalu pakai toner, mesti nampak kan dkt kapas tu ada sisa2 kotoran walaupun kita dah cuci muka? itulah fungsi toner. ada yang aku baca blog, diorang cakap toner ni tak perlu. well, ikut suka hangpa la nak pakai ke dak toner, but for me, it is compulsory. kalau tak, macam mana kulit nak bersih ye dok?

20180221_201234

ok ingredient toner clinelle, it contains niacinamide. also known as vitamin B3. niacinamide ni fungsi dia sebagai anti-inflammatory, reduce pore size (pore tak boleh ditutup sepenuhnya okay, it is genetic), whitening agent. banyak produk yang ada niacinamide. contohnya paula’s choice, the ordinary, dalam korean skincare pon ada. toner ni pon ada salicylic acid which is Beta hydroxy acid (BHA). it is a keratolytic agent. nanti aku cerita dkt bahagian night routine.

lepas dah pakai toner, aku takkan biarkan dia kering dulu. aku terus pakai moisturizer. sebab apa aku tak tunggu kering? sebabnya ialah produk akan cepat absorb dalam kulit kalau kulit kita dalam keadaan lembap. itu apa yang aku belajar dalam kelas. *skin hydration will enhance the penetration of drugs* (also applied in skincare product). lepas cuci muka pon aku tak lap muka, aku terus pakai toner. moisturizer ni digunakan untuk melembapkan kulit kita yang dah hilang moisture sebab kita dah cuci muka tadi tu. siapa kata kulit berminyak tak perlukan moisturizer? haippp aku ketuk kepala kang. kalau kulit berminyak, pakailah water-based moisturizer contohnya gel. kalau kulit kering, cari lah oil-based moisturizer ataupon cream moisturizer. if you want to have extra hydration, you can use lotion (e.g: Hada Labo lotion) and then followed with moisturizer. kalau duduk dalam bilik aircond, kulit kita akan cepat kering. so pakai lah moisturizer. dan, if you taknak kulit cepat aging, nak kulit glowing, pakailah moisturizer. hydration is the key *muka serius*

ohh, so ni lah moisturizer yang aku guna sekarang.

Screenshot_2018-02-21-20-19-32-1.png

brand: Sukin. ini produk australia. kebanyakan produk aussie banyak guna natural ingredients. texture dia macam cream. and bagi aku, aku tak berapa sangat moisturizer ni sebab, dalam konteks farmasi, rheology dia tak berapa bagus. cream dia susah gila nak sapu. lambat nak absorb. makin disapu, makin putih muka aku. cemana eh aku nak cerita? bukan putih yg nampak fair tu, tapi putih sebab krim tu lambat nak absorb dalam kulit aku. so, apa yg aku buat ialah aku kena dab moisturizer atas muka aku. aku tak gosok. just dab sampailah putih2 tu hilang. moisturizer ni buatkan kulit aku matte. dia tak berminyak. tapi lepas 4,5 jam. berminyak jugaklah muka aku ni. i guess semua moisturizer yang aku pakai memang macam tu.

next, aku akan pakai spot treatment ataupon ubat jerawat hehe. sebelum ni, aku pakai hiruscar gel. lepas tu pakai tea tree oil/gel. tapi aku rasa tea tree punya produk lambat berkesan. i want fasterrrrrr result okay. kalau boleh, nak dalam 1 malam terus hilang jerawat (Amboihhh overr).HAHA. aku sekarang pakai benzoyl peroxide gel. before ni aku pakai yg concentration 2.5% from Paula’s choice, and sekarang aku dah pakai yg 5% from galderma (lagi murah lol).

20171123_174728

hambek hangg gambaq besaq gedabak. ni concentration 2.5% from Paula’s choice. memang pricey harga dia. ini cuma trial size tau. tapi tahan berbulan2 sebab aku pakai dkt bahagian yang berjerawat sahaja. pakai BP ni, memang jerawat aku terus kecut bila bangun pagi esoknya tu. agaknya jerawat aku terkejut ada askar datang attack dia. dah hampir 3 bulan aku pakai 2.5%, sekarang aku upgrade kepada 5%.

IMG_20180216_202642_651

haaa yang ni BP 5% from galderma. for those yang tak tahu, benzoyl peroxide ni ialah OTC product dimana you boleh beli dekat farmasi tanpa prescription. cari je dekat rak2 dalam watson or guardian, mesti ada. BP ni bertindak sebagai antibacterial where it acts on P. acne iaitu bacteria yang menyebabkan jerawat. bacteria tak develop resistance towards BP compared to other topical antibacterial. so, it is a better choice lah. tapi, side effect BP ni ialah skin dryness and boleh bleach pakaian. so far, baju aku tak luntur lagi warna haha. tapi skin dryness tu aku boleh nampak, kulit aku mengelupas. then, moisturizer is needed to save me ngehngehngeh.

BP from paula’s choice and galderma ni dua2 ialah gel type. tak greasy, dan tak nampak putih2 atas kulit. so boleh pakai di siang hari kalau nak jalan2.

next, ini step paling pennnntingggggg dalam skincare.

SUNSCREEN/SUNBLOCK

okayh kenapa aku cakap penting? sebab kulit kita terdedah dengan cahaya matahari setiap hari. dalam cahaya matahari, ada UV rays iaitu UVA, UVB and UVC. beza setiap UV ni ialah dari segi wavelength dia. UVA paling panjang wavelength > UVB > UVC. maksudnya, UVA boleh penetrate sampai ke kawasan dermis kulit. UVB penetrate sampai ke epidermis. UVC is the shortest. so, dia akan di absorb oleh ozone layer dan tak penetrate ke kulit.

Diagram. The Ultraviolet (UV) light that penetrates our skin is made up of two types of radiation, UV-A rays and UV-B rays. Diagram shows UV-B rays penetrating the top layers of skin, while UV-A rays penetrate deeper. Image copyright medmovie.com.

ini gambar from website FDA

UVA menyebabkan cepat aging dan wrinkle while UVB yang menyebabkan burn. ingat macam ni:

UV (A)ging

UV (B)urn

 

UV rays juga menghapuskan natural antioxidant dekat kulit kita.

Untitled.png

ini adalah list antioxidant yang memang dah ada dalam kulit manusia.

Untitled 1.pngso, bila antioxidant tak ada, free radicals akan terjadi yang boleh menyebabkan banyak masalah dkt kulit.

Image result for antioxidant on skin

salah satu kesan free radicals ialah boleh lead to DNA damage. then, skin cancer boleh berlaku. maka sebab itulah pentingnya sunscreen ni.

so i will tell you types of sunscreen. ada 2 jenis sunscreen iaitu physical dan chemical suncreen. physical suncreen ni contohnya zinc oxide dan titanium dioxide. kalau chemical sunscreen contohnya homosalate dan oxybenzone. aku tak tau kenapa zinc dan titanium dioxide dipanggil physical sunscreen sebab depa dua tu pon sejenis chemical jugak. ???

untuk physical sunscreen, ia boleh menyebabkan white cast on the skin. boleh nampak putih2 bila pakai. so, kalau rasa nak nampak putih sementara, boleh lah pakai sunscreen jenis ni haha. while chemical sunscreen dia tak tinggalkan white cast on our skin. minah2 salleh ramai yg tak suka effect white cast tu (based on testimoni yang aku baca). ok. important notes for those yang nak pakai chemical sunscreen: IT CAN CAUSE STINGING EFFECT. yep especially kalau kulit sensitif.

so, aku guna Paula’s choice sunscreen macam kat bawah ni:

 

broad spectrum with SPF 30.

IMG_20180221_201507_713

so, berdasarkan active ingredients, sunscreen ni category chemical. i tell you lah, first time aku pakai sunscreen ni, pedih nak mampos.  dia pedih macam hang baru lepas pegang cili padi, lepas tu hang pi tenyeh tangan hang dkt muka. rasa panas semacam. tapi lama2, kulit aku dah boleh adapt.

minimum spf yg boleh guna dgn cuaca malaysia ni ialah SPF 30. nak pakai SPF lagi tinggi pon boleh. tapi you all kena ingat, lagi tinggi SPF, lagi berminyak formulation sunscreen tu. and boleh menyebabkan clogged pores. so better pakai yg rendah je sebab kita still kena apply balik sunscreen tu after 3 or 4 jam. tak bermakna kalau kita pakai SPF tinggi, kita tak payah apply balik sunscreen. another tips is cari yg tulis broad spectrum. kalau tak, dkt label tu dia tulis PA++. lagi banyak (+) lagi better UVA protection. hokay paham ke idok? dan sunscreen ni kena apply banyak kali tambah2 lagi kalau kita dekat pantai dan banyak terdedah dengan matahari. you all tak nak kulit muka you all kedut sebelum usia kan? hehehe

the best anti-aging product is sunscreen.

okay. setakat ni je aku update pasal my morning routine. nanti next entry aku tulis pasal night routine pulak.

xoxo

in case kalau awak rindu saya ahaks!

wehh lama gila tak update blog. tetiba harini terasa nak bukak blog. username dengan password pon i dah lupa. kahkah.

if you are wondering what i’m doing right now (ada ke orang wonder apa aku buat? haha), alhamdulillah, aku dah masuk semester 4, year 2 bachelor of pharmacy. life pon makin busy. sejak masuk 2nd year, aku dah libatkan diri dalam persatuan, ajk program and so on. well, hidup jangan asyik belajar sampai lupa nak interact dengan surrounding. masuk persatuan bukan semata-mata nak glamour. aku cari experience, nak communicate dengan orang lain. nak improve my social skill. almaklumlah, aku ni jenis tak lah friendly sangat. lagi satu sebab aku join society ni kerana aku minat. well, dah hidup kau asyik dengan menyanyi, menari, main musical instrument, melukis bla bla, baik aku join je biro kebudayaan fakulti aku ni. aku memang suka benda2 kebudayaan macam ni haa. orang cakap aku ni artistik hehehehe 😉

20150505_155435

nah belanje sikit dgn abg rosyam heheh

yeayy sambung belajar lagi!

syukur syukur sangat sebab aku dapat continue belajar.

3 tahun aku tunggu nak sambung dalam bidang ni lagi,

3 tahun yang penuh ranjau dan duri,

3 tahun yang terpaksa bermain dengan emosi,

3 tahun yang merakam segala kenangan dan memori,

3 tahun aku di diploma farmasi,

 

wahh macam puisi aku tulis haha. alhamdulillah, lepas ni boleh lah menyumbang bakti kepada ibu pertiwi (cewah ayat macam nak jadi askar je 🙂 ) hehe. aku dapat sambung Bachelor of Pharmacy or ringkasannya panggil BPharm je dekat UiTM Puncak Alam. masa praktikal hospital dulu, tiap2 hari bekerja dengan pegawai farmasi, masa tu selalu fikir kan best kalau jadi pegawai, tak dak lah nk kena buli sangat. hahah, dapat pakai white coat. kalau jadi PPF, kena pakai uniform, tak best (haha ok tu niat lain dah tu)

Untitled

serius masa baca ni, i was crying. happy sangat

yeayy. so lepas ni, 4 tahun pulak di puncak alam. and finally, aku dah berhijrah ke selatan pulak. haha kalau dulu dari sekolah rendah sampai lah diploma asyik belajar dekat utara ja.  kali ni nak jugak merasa angin negeri orang. 

thank you kepada lecturers diploma pharmacy UiTM yang tak henti2 menyumbang ilmu dekat kami, yg sentiasa mendoakan kami dpt sambung bpharm. thank you banyak2 😀 

ok lah, tu ja nak bagitau. doakan paan dapat jadi pharmacist yang berjaya nanti 🙂

HOSPITAL TRAINING- PART 2

oh em geee. lamanya tk update blog. heee 😀

ready lah nak baca entry kali ni. panjang mak nenek!

So, welcome to the next entry, OPD. Hehehe.  kenapa aku gelak? Orang2 farmasi je faham keadaan kat OPD macam mana. Kalau nak tau, OPD tu tempat pesakit dtg ambil ubat kat kaunter. Tu yg pakat tunggu atas kerusi ramai2 tu, OPD la tu, Farmasi Pesakit Luar.  Kat sini, semua orang sangat sibuk. Kalau masuk sini, otomatik semua org jadi kelam kabut, pemarah, sombong, macam nak tak nak je melayan orang lain. Kalau dh keluar OPD, semua orang bahagia macam baru keluar penjara. Haha ~~Let it go… let it gooooo~~

Aku pon macam tu. Masa mula2 masuk OPD, semua org kat situ aku macam tak suka sangat. Tp, bila time break ke or dah masuk unit lain, aku rasa semua orang jadi baik. Huahua.

Ok lah, proceed dgn workflow OPD. Bila patient datang opd, mereka akan bwk sekali slip/prescription dari doctor. Dlm slip tu ada la ubat2 yg kena ambil oleh patient tu. Bila sampai ke kaunter, patient akan serahkan slip tu kpd pharmacist, dan pharmacist akan bg no giliran. So, bolehlah tunggu sampai nombor dipanggil. Next, pharmacist akan asingkan slip tu mengikut kategori. Kalau kat HSJ, angka giliran start dgn no 1000 ialah utk pesakit OKU. 2000 utk kaunter express (selalunya ubat dia sikit ja), 3000 utk part supply (atau ubat yg banyak) dan 4000 utk Value Added System. Haaa kat sinila bermulanya segala stress dalam OPD.

Kami yg dalam farmasi ni, akan ambil slip patient dan mula filling ubat dalam bin pesakit. Masa filling tu, kena check samada ubat tu polypharmacy ke, tiada cop &sign doctor/specialist, wrong dose ke, atau ubat tu tiada dlm stok farmasi and so on. Tambah2 lagi ada certain handwriting doctor yg tak boleh nak baca. Bukannya main isi ja ubat tu. So, selalunya pegawai farmasi akan call balik doctor utk confirmkan prescription pesakit. Masa nak call itu lah kdg2 ambil masa yg lama. Patient’s waiting time cuma 30 minit. Ada jugak kes patient yg marah2.  *Hampa tau marah ja, cubalah sabar sikit hahaha*

So, bila dh confirm, boleh lah terus ke label ubat. Label berapa kali kena makan, berapa ml/biji kena ambik, pukul berapa makan and etc. bila dh label, ubat tu kena countercheck lagi sekali. Samaada cukup ke tak bilangan ubat, betul ke label ubat tu. Then baru lah dipasskan ke kaunter depan utk diberi kpd patient. Sometimes, ada ubat yg kena kaunseling dulu ex: insulin injection, inhaler, ubat Fosamax etc. masa ni patient akan dipanggil ke bilik kaunseling then pharmacist akan ajar cara2 penggunaan dia.

Ok sini aku nak explain pasal Value Added System (Sistem Tambah Nilai). VAS ni dia punya benefit, dia boleh reducekan pt waiting time. So, hampa tak yah dah la tunggu lama2 kat kaunter tu. Kat HSJ ada 4 VAS

  • Blue Card
  • System pendispensan ubat bersepadu (SPUB)
  • System telefon dan ambil (STDA)
  • Pos laju

Let me explain. Blue card ni utk sesapa yg rasa ubat dia tu terlampau banyak, dan dia pon malaih nak tunggu lama2 kat kaunter, boleh lah register nak buat blue card. Selalunya setiap bulan, akan ada tarikh yg ditetapkan dia kena dtg ambil ubat. Jgn risau, kami kat farmasi dah pack siap2 ubat pesakit blue card dan simpan dlm locker. So, patient Cuma dtg bawak kad warna biru dan serah dkt kaunter then boleh la ambik ubat bila no dh dipanggil. Kdg2 stress jugak mencari ubat blue card ni. Ada patient yg dtg lewat dari tarikh la, susah tau nak track balik ubat. Ada yg dtg awal pulak, kdg2 ubat tak sempat nak pack lagi. Haa yg tu memang hampa kena tunggu. haha

SPUB pulak macam ni. Patient tu check-up di hospital lain/klinik lain. Tapi dia ambil ubat di hospital lain yg dkt dgn rumah dia or tempat tinggal dia. Haaa, so bila patient tu cakap dia nak ambil ubat di hospital lain, ahli farmasi kena isi borang SPUB (borang R1) and hantar di hospital yg patient tu nak ambil ubat. And setiap bulan, kami akan hantar ubat pesakit tu (in case kalau ubat tu tiada di hospital lain). Bukan semua hospital ada jenis ubat yang sama. Contohnya lah. Di HSJ, kami takdak stok ubat Pantoprazole, tapi ada patient dr Hosp Pulau Pinang kena makan ubat tu then buat SPUB di HSJ. So, HPP kena hantar pantoprazole ke HSJ. (utk patient tu sahaja).  Ado paham??? Sama macam blue card, patient dtg ambil ubat setiap bulan. Nak cari ubat SPUB tu pon sama lambat ja. Jenuh punggah locker nak cari. Sebab kami susun ikut tarikh yg dia dtg. Bukan ubat dia sorang ja dalam locker. Berlambak lagi ubat orang lain. And kena rekod jugak. So paham2 la ye kalau kami terlambat sikit. Hehe

Ok STDA pulak senang. Selalunya system ni utk pesakit yg kena makan ubat cecair, dan ubat cecair tu perlu di bancuh dulu menggunakan ubat biji, dan ambik masa yg agak lama utk prepare. Di farmasi, kami panggil extemporaneous preparation.  Contohnya : omeprazole sol, baclofen syrup, propranolol syrup. Masa aku masuk opd dulu, omeprazole tu lah paling lama nak buat. Sebab ambik masa ubat biji tu nak larut dlm solution. Kdg2, 2 jam aku asyik goncang ja solution tu. (First time aku buat syrup ome tu, goncang sampai esoknya tangan aku cramp) Haha. So utk STDA, patient tu akan dpt nombor masing2, then, bila sampai tarikh dia kena ambil ubat tu, dia akan call farmasi bagitau nombor STDA dia, then cakap la pukul berapa dia nak datang ambil. So, lepas tu, kami akan prepare la ubat dia at least 2 jam sebelum dia datang.

Utk pos laju, aku tak berapa arif sangat sebab aku jarang buat. Hehe, basically, kami akan hantar ubat pesakit melalui pos laju lah. Kahkah, yg tu je aku tau. Sorry 🙂

Dan ada hospital2 lain yg ada drive thru pharmacy. Lagi cepat. Takpayah beratur tunggu angka giliran, tp HSJ takdak la system ni.

So, kat OPD ni mmg semua org sentiasa busy. Asyik berdiri memanjang dari pagi sampai petang. First time aku masuk opd, kan asyik berdiri, berjalan, esok tu cramp tapak kaki aku. Lenguh teramat. Kasut aku baru pakai sebulan, dah kena beli baru sebab dah koyak. Hahaha ganas paan.

Tulah sikit sebanyak proses kat OPD. Ada banyak lagi, tp aku cerita yg basic je lah eh? Kalau nak rasa sendiri macam mana kerja kat opd, meh la join pharmacy. Hahahah.ok byeeee 

2013-06-25 15.39.48-1

ni laa propanolol syrup. cute kan warna pink. hehek

mmexport1372153054683

taraaaa siap dah omeprazole aku. lenguh menggoncang

mmexport1372237989412

wahh itew main syringe la macam nak cucuk cucuk orang pulak. haha