My Skincare Routine

assalamualaikum w.b.t and hi to uolss.

dah lama tak update blog ni. so, memandangkan aku tengah cuti sem, kali ni aku nak share tentang skincare routine aku. siapa yang rapat dgn aku, mesti dah tau yang aku ni seorang yg agak obses pasal skincare lol 😀

kulit muka aku ialah combination. maksudnya, oily dkt bahagian T-zone and dry dkt bahagian U zone. tapi kadang2, aku tak rasa dry pon dkt bahagian U zone. nak kata oily pon bukan. more to normal la dkt area situ. tapi bahagian T-zone memang oily. aku ada jerawat dkt bahagian pipi kanan. dia mcm cystic acne yang only grow deeeeeep inside my skin and dia takkan hilang. orang cakap cystic acne ni disebabkan oleh hormon. maybe yes maybe no. u know it is hurt and hard to solve the problem okayhh

ok. so skincare routine aku hari2 ialah…

let me divide into 2 sections. morning routine and night routine.

for morning routine:

  1. cleanser
  2. toner
  3. moisturizer
  4. spot treatment
  5. sunscreen

for night routine:

  1. oil cleanser
  2. water-based cleanser
  3. toner
  4. AHA or BHA exfoliant
  5. serum
  6. moisturizer
  7. spot treatment
  8. lipbalm

okayhhhh. ni basic routine aku je tau. aku tak buat sangat 10 steps korean skincare routine tapi some of them are in my list.

ok kita mulakan dgn morning routine. aku paling suka muka aku bila bangun pagi. sebab muka aku berminyak and bila belek muka bawah lampu, dia macam glowing2 gitew. shine bright like a diamond. (tapi hakikatnya…. hampeh)

so, sekarang aku guna clenaser T3 acne foam. sebut pasal cleanser, macam2 jenis aku dah guna, cetaphil, clinelle, sabun beras, mustika ratu, CNP laboratory, Paula’s Choice and so on. nak list banyak sangat hehe. aku memang jenis suka tukar cleanser. jenis tak setia lol.

8941736296478.jpg

ni 1st time aku guna T3 cleanser. manufacturer dia ialah HOE Pharmaceutical. aku beli dkt watson harga lebih kurang RM 15. bau dia obviously bau tea tree oil. and dia ialah foamy cleanser. cleanser yang berbuih sesuai untuk muka berminyak. dari segi farmaseutikalnya, cleanser ni mengandungi “surfactant” di mana ia bertindak untuk memerangkap minyak dari muka. kalau kulit kering, better cari cream cleanser or cleanser yang ada glycerin sebab dia akan melembapkan kulit muka. so far, T3 cleanser ni best (aku baru pakai seminggu hehe). tak dak rasa tight feeling or irritate. oh lupa nak cakap, ini ialah water-based cleanser.

ok, move to the next step. lepas dah cuci muka, aku guna toner. brand yg aku guna ialah clinelle. ini sesuai utk kulit muka berminyak dan berjerawat. toner ni jenis spray tau. spray terus dekat muka boleh, or nak spray atas kapas dulu pon boleh. fungsi toner ni ialah untuk membuang sisa2 cleanser yg kita guna tadi dan untuk menstabilkan pH kulit. siapa yg selalu pakai toner, mesti nampak kan dkt kapas tu ada sisa2 kotoran walaupun kita dah cuci muka? itulah fungsi toner. ada yang aku baca blog, diorang cakap toner ni tak perlu. well, ikut suka hangpa la nak pakai ke dak toner, but for me, it is compulsory. kalau tak, macam mana kulit nak bersih ye dok?

20180221_201234

ok ingredient toner clinelle, it contains niacinamide. also known as vitamin B3. niacinamide ni fungsi dia sebagai anti-inflammatory, reduce pore size (pore tak boleh ditutup sepenuhnya okay, it is genetic), whitening agent. banyak produk yang ada niacinamide. contohnya paula’s choice, the ordinary, dalam korean skincare pon ada. toner ni pon ada salicylic acid which is Beta hydroxy acid (BHA). it is a keratolytic agent. nanti aku cerita dkt bahagian night routine.

lepas dah pakai toner, aku takkan biarkan dia kering dulu. aku terus pakai moisturizer. sebab apa aku tak tunggu kering? sebabnya ialah produk akan cepat absorb dalam kulit kalau kulit kita dalam keadaan lembap. itu apa yang aku belajar dalam kelas. *skin hydration will enhance the penetration of drugs* (also applied in skincare product). lepas cuci muka pon aku tak lap muka, aku terus pakai toner. moisturizer ni digunakan untuk melembapkan kulit kita yang dah hilang moisture sebab kita dah cuci muka tadi tu. siapa kata kulit berminyak tak perlukan moisturizer? haippp aku ketuk kepala kang. kalau kulit berminyak, pakailah water-based moisturizer contohnya gel. kalau kulit kering, cari lah oil-based moisturizer ataupon cream moisturizer. if you want to have extra hydration, you can use lotion (e.g: Hada Labo lotion) and then followed with moisturizer. kalau duduk dalam bilik aircond, kulit kita akan cepat kering. so pakai lah moisturizer. dan, if you taknak kulit cepat aging, nak kulit glowing, pakailah moisturizer. hydration is the key *muka serius*

ohh, so ni lah moisturizer yang aku guna sekarang.

Screenshot_2018-02-21-20-19-32-1.png

brand: Sukin. ini produk australia. kebanyakan produk aussie banyak guna natural ingredients. texture dia macam cream. and bagi aku, aku tak berapa sangat moisturizer ni sebab, dalam konteks farmasi, rheology dia tak berapa bagus. cream dia susah gila nak sapu. lambat nak absorb. makin disapu, makin putih muka aku. cemana eh aku nak cerita? bukan putih yg nampak fair tu, tapi putih sebab krim tu lambat nak absorb dalam kulit aku. so, apa yg aku buat ialah aku kena dab moisturizer atas muka aku. aku tak gosok. just dab sampailah putih2 tu hilang. moisturizer ni buatkan kulit aku matte. dia tak berminyak. tapi lepas 4,5 jam. berminyak jugaklah muka aku ni. i guess semua moisturizer yang aku pakai memang macam tu.

next, aku akan pakai spot treatment ataupon ubat jerawat hehe. sebelum ni, aku pakai hiruscar gel. lepas tu pakai tea tree oil/gel. tapi aku rasa tea tree punya produk lambat berkesan. i want fasterrrrrr result okay. kalau boleh, nak dalam 1 malam terus hilang jerawat (Amboihhh overr).HAHA. aku sekarang pakai benzoyl peroxide gel. before ni aku pakai yg concentration 2.5% from Paula’s choice, and sekarang aku dah pakai yg 5% from galderma (lagi murah lol).

20171123_174728

hambek hangg gambaq besaq gedabak. ni concentration 2.5% from Paula’s choice. memang pricey harga dia. ini cuma trial size tau. tapi tahan berbulan2 sebab aku pakai dkt bahagian yang berjerawat sahaja. pakai BP ni, memang jerawat aku terus kecut bila bangun pagi esoknya tu. agaknya jerawat aku terkejut ada askar datang attack dia. dah hampir 3 bulan aku pakai 2.5%, sekarang aku upgrade kepada 5%.

IMG_20180216_202642_651

haaa yang ni BP 5% from galderma. for those yang tak tahu, benzoyl peroxide ni ialah OTC product dimana you boleh beli dekat farmasi tanpa prescription. cari je dekat rak2 dalam watson or guardian, mesti ada. BP ni bertindak sebagai antibacterial where it acts on P. acne iaitu bacteria yang menyebabkan jerawat. bacteria tak develop resistance towards BP compared to other topical antibacterial. so, it is a better choice lah. tapi, side effect BP ni ialah skin dryness and boleh bleach pakaian. so far, baju aku tak luntur lagi warna haha. tapi skin dryness tu aku boleh nampak, kulit aku mengelupas. then, moisturizer is needed to save me ngehngehngeh.

BP from paula’s choice and galderma ni dua2 ialah gel type. tak greasy, dan tak nampak putih2 atas kulit. so boleh pakai di siang hari kalau nak jalan2.

next, ini step paling pennnntingggggg dalam skincare.

SUNSCREEN/SUNBLOCK

okayh kenapa aku cakap penting? sebab kulit kita terdedah dengan cahaya matahari setiap hari. dalam cahaya matahari, ada UV rays iaitu UVA, UVB and UVC. beza setiap UV ni ialah dari segi wavelength dia. UVA paling panjang wavelength > UVB > UVC. maksudnya, UVA boleh penetrate sampai ke kawasan dermis kulit. UVB penetrate sampai ke epidermis. UVC is the shortest. so, dia akan di absorb oleh ozone layer dan tak penetrate ke kulit.

Diagram. The Ultraviolet (UV) light that penetrates our skin is made up of two types of radiation, UV-A rays and UV-B rays. Diagram shows UV-B rays penetrating the top layers of skin, while UV-A rays penetrate deeper. Image copyright medmovie.com.

ini gambar from website FDA

UVA menyebabkan cepat aging dan wrinkle while UVB yang menyebabkan burn. ingat macam ni:

UV (A)ging

UV (B)urn

 

UV rays juga menghapuskan natural antioxidant dekat kulit kita.

Untitled.png

ini adalah list antioxidant yang memang dah ada dalam kulit manusia.

Untitled 1.pngso, bila antioxidant tak ada, free radicals akan terjadi yang boleh menyebabkan banyak masalah dkt kulit.

Image result for antioxidant on skin

salah satu kesan free radicals ialah boleh lead to DNA damage. then, skin cancer boleh berlaku. maka sebab itulah pentingnya sunscreen ni.

so i will tell you types of sunscreen. ada 2 jenis sunscreen iaitu physical dan chemical suncreen. physical suncreen ni contohnya zinc oxide dan titanium dioxide. kalau chemical sunscreen contohnya homosalate dan oxybenzone. aku tak tau kenapa zinc dan titanium dioxide dipanggil physical sunscreen sebab depa dua tu pon sejenis chemical jugak. ???

untuk physical sunscreen, ia boleh menyebabkan white cast on the skin. boleh nampak putih2 bila pakai. so, kalau rasa nak nampak putih sementara, boleh lah pakai sunscreen jenis ni haha. while chemical sunscreen dia tak tinggalkan white cast on our skin. minah2 salleh ramai yg tak suka effect white cast tu (based on testimoni yang aku baca). ok. important notes for those yang nak pakai chemical sunscreen: IT CAN CAUSE STINGING EFFECT. yep especially kalau kulit sensitif.

so, aku guna Paula’s choice sunscreen macam kat bawah ni:

 

broad spectrum with SPF 30.

IMG_20180221_201507_713

so, berdasarkan active ingredients, sunscreen ni category chemical. i tell you lah, first time aku pakai sunscreen ni, pedih nak mampos.  dia pedih macam hang baru lepas pegang cili padi, lepas tu hang pi tenyeh tangan hang dkt muka. rasa panas semacam. tapi lama2, kulit aku dah boleh adapt.

minimum spf yg boleh guna dgn cuaca malaysia ni ialah SPF 30. nak pakai SPF lagi tinggi pon boleh. tapi you all kena ingat, lagi tinggi SPF, lagi berminyak formulation sunscreen tu. and boleh menyebabkan clogged pores. so better pakai yg rendah je sebab kita still kena apply balik sunscreen tu after 3 or 4 jam. tak bermakna kalau kita pakai SPF tinggi, kita tak payah apply balik sunscreen. another tips is cari yg tulis broad spectrum. kalau tak, dkt label tu dia tulis PA++. lagi banyak (+) lagi better UVA protection. hokay paham ke idok? dan sunscreen ni kena apply banyak kali tambah2 lagi kalau kita dekat pantai dan banyak terdedah dengan matahari. you all tak nak kulit muka you all kedut sebelum usia kan? hehehe

the best anti-aging product is sunscreen.

okay. setakat ni je aku update pasal my morning routine. nanti next entry aku tulis pasal night routine pulak.

xoxo

Advertisements

random post 27/12

hai salam semua readers 😀

oh em gee lama gila ai tak update post hewhew. ni semua sebab malas. btw, masa aku menulis ni, aku dalam keadaan lapar. tengah malam. tengah study. lapar, itu perkara biasa. tapi tak nak makan sebab dah lewat malam dah. aku ni jenis menjaga kesihatan jugak. tapi dinner tadi dah melantak maggi tomyam satu cup + nescafe panas secawan time tengah hujan lebat di puncak alam ni. sambil dihidangkan dengan view kabus tebal macam dkt oversea depan bilik. fuhhh layan.

aku dah masuk 3rd year. baruuuuuu je habis hantar proposal FYP. FYP buat aku jadi gila. eh, bukan aku je gila. semua kawan2 aku bagaikan dirasuk hahaha. tapi syukur, semua dah lepas presentation dan hantar proposal dkt lecturer tersayang. sabtu ni dah start final exam. doakan aku guys. alhamdulillah result sem lepas menaik agak banyak walaupun masih belum dekan hehe. tak dapat anugerah dekan time degree itu biasa 😀

actually aku kena sambung study ni, tapi entah tiba2 je terbukak blog, tertaip entry ni. eh. takkan lah nak baca buku 24 jam, aku manusia biasa bukan robot haha.

sem ni sibuk. aku pegang jawatan sebagai ketua biro kebudayaan persatuan pelajar farmasi uitm. tapi, sekarang dah jadi mantan. dah habis tempoh dah. kena handle program. tu pon satu jugak. program yang buat aku jadi gila. ni lagi gila dari buat FYP hoho. tapi semua problem settle dengan bantuan kawan2 aku. thank you guys. muahhh

awal bulan december haritu cuti mid sem. pobonda eh dah nak hujung2 sem baru nak cuti mid sem. aku pon balik la kampung hari sabtu. sampai2 je rumah, aku dapat tau mak aku demam. aku ingatkan demam biasa. tapi  hari isnin, makin teruk pulak. muntah, cirit sampai lesu. aku pon wassap la kakak sulung aku suruh dia datang bawak mak pi hospital. dia cikgu, kebetulan masa tu tengah cuti sekolah. ok lah  tu kan. abang, kakak2 aku yang lain semua datang rumah pagi tu. semua ambik EL. aku ikut la bawak mak aku pi hospital metro dekat sungai petani. masuk emergency room, doc check, bagi nebulizer. kena xray. last2 mak aku kena tahan ward. maka, aku sebagai anak bongsu dan masih solo (ecehh) ni lah yang kena jaga mak dekat wad memandangkan semua adik2 beradik aku ada family masing-masing. 3 hari 2 malam beb mak aku kena tahan.

doc cakap mak aku ada infection. bagi antibiotik. cucuk IV NaCl drip. nampak la mak makin sembuh. aku ni kena tidur atas kerusi rehat tu bila malam. haha tak best langsung nak tidur. dengan orang katil sebelah dok bising sebab family dia datang melawat malam. lepas tu, nurse asyik datang check condition mak aku. bagi ubat lagi. aku ni pulak nak kena siapkan proposal sebab nak hantar dekat supervisor aku. nak study sebab ada test lagi. otak jadi serabut. jadi stress, badmood. cuti mid sem aku di hospital 😦 lepas mak aku discharge, kena continue jaga dekat rumah lagi. study, kerja semua kelaut. nak marah pon tak boleh sebab tu memang tugas anak jaga ibu bapa sakit. so, aku redha je lah.

tapi alhamdulillah, semua dah lepas. tinggal nak final exam je sekarang ni. mudah-mudahan aku lulus cemerlang sem ni.

note: cousin aku sebaya baru je kahwin weekend haritu. aku?????? *sat nak teropong jodoh*

in case kalau awak rindu saya ahaks!

wehh lama gila tak update blog. tetiba harini terasa nak bukak blog. username dengan password pon i dah lupa. kahkah.

if you are wondering what i’m doing right now (ada ke orang wonder apa aku buat? haha), alhamdulillah, aku dah masuk semester 4, year 2 bachelor of pharmacy. life pon makin busy. sejak masuk 2nd year, aku dah libatkan diri dalam persatuan, ajk program and so on. well, hidup jangan asyik belajar sampai lupa nak interact dengan surrounding. masuk persatuan bukan semata-mata nak glamour. aku cari experience, nak communicate dengan orang lain. nak improve my social skill. almaklumlah, aku ni jenis tak lah friendly sangat. lagi satu sebab aku join society ni kerana aku minat. well, dah hidup kau asyik dengan menyanyi, menari, main musical instrument, melukis bla bla, baik aku join je biro kebudayaan fakulti aku ni. aku memang suka benda2 kebudayaan macam ni haa. orang cakap aku ni artistik hehehehe 😉

20150505_155435

nah belanje sikit dgn abg rosyam heheh

26/1/2015

assalamualaikum. we meet again!! it has been a long time i didnt post any entries here. not really i’m too busy (yeah sometimes) but i’m too lazy! hihihi. well guys, i’m in sem break mood. it is HOLIDAY!!!

done with first semester. it was pretty hectic i can say. i tried to adapt myself with the uni environment. well, after one and half year i didnt sit for the exam, study like crazyyy but now, i need to get back to reality. degree is more tougher than my diploma even though the subjects are quite similar. anatomy, pharmacy practice, and organic chemistry!! oh no, OC is my biggest fear in my life!!! hahaha i dont know what i had answered during final exam. but i hope i’ll pass the paper 🙂 heeeee doakan.

oh yaaa. i just realized this is my first entry in 2015! happy new year guys! may we live in peace 🙂

yeayy sambung belajar lagi!

syukur syukur sangat sebab aku dapat continue belajar.

3 tahun aku tunggu nak sambung dalam bidang ni lagi,

3 tahun yang penuh ranjau dan duri,

3 tahun yang terpaksa bermain dengan emosi,

3 tahun yang merakam segala kenangan dan memori,

3 tahun aku di diploma farmasi,

 

wahh macam puisi aku tulis haha. alhamdulillah, lepas ni boleh lah menyumbang bakti kepada ibu pertiwi (cewah ayat macam nak jadi askar je 🙂 ) hehe. aku dapat sambung Bachelor of Pharmacy or ringkasannya panggil BPharm je dekat UiTM Puncak Alam. masa praktikal hospital dulu, tiap2 hari bekerja dengan pegawai farmasi, masa tu selalu fikir kan best kalau jadi pegawai, tak dak lah nk kena buli sangat. hahah, dapat pakai white coat. kalau jadi PPF, kena pakai uniform, tak best (haha ok tu niat lain dah tu)

Untitled

serius masa baca ni, i was crying. happy sangat

yeayy. so lepas ni, 4 tahun pulak di puncak alam. and finally, aku dah berhijrah ke selatan pulak. haha kalau dulu dari sekolah rendah sampai lah diploma asyik belajar dekat utara ja.  kali ni nak jugak merasa angin negeri orang. 

thank you kepada lecturers diploma pharmacy UiTM yang tak henti2 menyumbang ilmu dekat kami, yg sentiasa mendoakan kami dpt sambung bpharm. thank you banyak2 😀 

ok lah, tu ja nak bagitau. doakan paan dapat jadi pharmacist yang berjaya nanti 🙂

HOSPITAL TRAINING- PART 2

oh em geee. lamanya tk update blog. heee 😀

ready lah nak baca entry kali ni. panjang mak nenek!

So, welcome to the next entry, OPD. Hehehe.  kenapa aku gelak? Orang2 farmasi je faham keadaan kat OPD macam mana. Kalau nak tau, OPD tu tempat pesakit dtg ambil ubat kat kaunter. Tu yg pakat tunggu atas kerusi ramai2 tu, OPD la tu, Farmasi Pesakit Luar.  Kat sini, semua orang sangat sibuk. Kalau masuk sini, otomatik semua org jadi kelam kabut, pemarah, sombong, macam nak tak nak je melayan orang lain. Kalau dh keluar OPD, semua orang bahagia macam baru keluar penjara. Haha ~~Let it go… let it gooooo~~

Aku pon macam tu. Masa mula2 masuk OPD, semua org kat situ aku macam tak suka sangat. Tp, bila time break ke or dah masuk unit lain, aku rasa semua orang jadi baik. Huahua.

Ok lah, proceed dgn workflow OPD. Bila patient datang opd, mereka akan bwk sekali slip/prescription dari doctor. Dlm slip tu ada la ubat2 yg kena ambil oleh patient tu. Bila sampai ke kaunter, patient akan serahkan slip tu kpd pharmacist, dan pharmacist akan bg no giliran. So, bolehlah tunggu sampai nombor dipanggil. Next, pharmacist akan asingkan slip tu mengikut kategori. Kalau kat HSJ, angka giliran start dgn no 1000 ialah utk pesakit OKU. 2000 utk kaunter express (selalunya ubat dia sikit ja), 3000 utk part supply (atau ubat yg banyak) dan 4000 utk Value Added System. Haaa kat sinila bermulanya segala stress dalam OPD.

Kami yg dalam farmasi ni, akan ambil slip patient dan mula filling ubat dalam bin pesakit. Masa filling tu, kena check samada ubat tu polypharmacy ke, tiada cop &sign doctor/specialist, wrong dose ke, atau ubat tu tiada dlm stok farmasi and so on. Tambah2 lagi ada certain handwriting doctor yg tak boleh nak baca. Bukannya main isi ja ubat tu. So, selalunya pegawai farmasi akan call balik doctor utk confirmkan prescription pesakit. Masa nak call itu lah kdg2 ambil masa yg lama. Patient’s waiting time cuma 30 minit. Ada jugak kes patient yg marah2.  *Hampa tau marah ja, cubalah sabar sikit hahaha*

So, bila dh confirm, boleh lah terus ke label ubat. Label berapa kali kena makan, berapa ml/biji kena ambik, pukul berapa makan and etc. bila dh label, ubat tu kena countercheck lagi sekali. Samaada cukup ke tak bilangan ubat, betul ke label ubat tu. Then baru lah dipasskan ke kaunter depan utk diberi kpd patient. Sometimes, ada ubat yg kena kaunseling dulu ex: insulin injection, inhaler, ubat Fosamax etc. masa ni patient akan dipanggil ke bilik kaunseling then pharmacist akan ajar cara2 penggunaan dia.

Ok sini aku nak explain pasal Value Added System (Sistem Tambah Nilai). VAS ni dia punya benefit, dia boleh reducekan pt waiting time. So, hampa tak yah dah la tunggu lama2 kat kaunter tu. Kat HSJ ada 4 VAS

  • Blue Card
  • System pendispensan ubat bersepadu (SPUB)
  • System telefon dan ambil (STDA)
  • Pos laju

Let me explain. Blue card ni utk sesapa yg rasa ubat dia tu terlampau banyak, dan dia pon malaih nak tunggu lama2 kat kaunter, boleh lah register nak buat blue card. Selalunya setiap bulan, akan ada tarikh yg ditetapkan dia kena dtg ambil ubat. Jgn risau, kami kat farmasi dah pack siap2 ubat pesakit blue card dan simpan dlm locker. So, patient Cuma dtg bawak kad warna biru dan serah dkt kaunter then boleh la ambik ubat bila no dh dipanggil. Kdg2 stress jugak mencari ubat blue card ni. Ada patient yg dtg lewat dari tarikh la, susah tau nak track balik ubat. Ada yg dtg awal pulak, kdg2 ubat tak sempat nak pack lagi. Haa yg tu memang hampa kena tunggu. haha

SPUB pulak macam ni. Patient tu check-up di hospital lain/klinik lain. Tapi dia ambil ubat di hospital lain yg dkt dgn rumah dia or tempat tinggal dia. Haaa, so bila patient tu cakap dia nak ambil ubat di hospital lain, ahli farmasi kena isi borang SPUB (borang R1) and hantar di hospital yg patient tu nak ambil ubat. And setiap bulan, kami akan hantar ubat pesakit tu (in case kalau ubat tu tiada di hospital lain). Bukan semua hospital ada jenis ubat yang sama. Contohnya lah. Di HSJ, kami takdak stok ubat Pantoprazole, tapi ada patient dr Hosp Pulau Pinang kena makan ubat tu then buat SPUB di HSJ. So, HPP kena hantar pantoprazole ke HSJ. (utk patient tu sahaja).  Ado paham??? Sama macam blue card, patient dtg ambil ubat setiap bulan. Nak cari ubat SPUB tu pon sama lambat ja. Jenuh punggah locker nak cari. Sebab kami susun ikut tarikh yg dia dtg. Bukan ubat dia sorang ja dalam locker. Berlambak lagi ubat orang lain. And kena rekod jugak. So paham2 la ye kalau kami terlambat sikit. Hehe

Ok STDA pulak senang. Selalunya system ni utk pesakit yg kena makan ubat cecair, dan ubat cecair tu perlu di bancuh dulu menggunakan ubat biji, dan ambik masa yg agak lama utk prepare. Di farmasi, kami panggil extemporaneous preparation.  Contohnya : omeprazole sol, baclofen syrup, propranolol syrup. Masa aku masuk opd dulu, omeprazole tu lah paling lama nak buat. Sebab ambik masa ubat biji tu nak larut dlm solution. Kdg2, 2 jam aku asyik goncang ja solution tu. (First time aku buat syrup ome tu, goncang sampai esoknya tangan aku cramp) Haha. So utk STDA, patient tu akan dpt nombor masing2, then, bila sampai tarikh dia kena ambil ubat tu, dia akan call farmasi bagitau nombor STDA dia, then cakap la pukul berapa dia nak datang ambil. So, lepas tu, kami akan prepare la ubat dia at least 2 jam sebelum dia datang.

Utk pos laju, aku tak berapa arif sangat sebab aku jarang buat. Hehe, basically, kami akan hantar ubat pesakit melalui pos laju lah. Kahkah, yg tu je aku tau. Sorry 🙂

Dan ada hospital2 lain yg ada drive thru pharmacy. Lagi cepat. Takpayah beratur tunggu angka giliran, tp HSJ takdak la system ni.

So, kat OPD ni mmg semua org sentiasa busy. Asyik berdiri memanjang dari pagi sampai petang. First time aku masuk opd, kan asyik berdiri, berjalan, esok tu cramp tapak kaki aku. Lenguh teramat. Kasut aku baru pakai sebulan, dah kena beli baru sebab dah koyak. Hahaha ganas paan.

Tulah sikit sebanyak proses kat OPD. Ada banyak lagi, tp aku cerita yg basic je lah eh? Kalau nak rasa sendiri macam mana kerja kat opd, meh la join pharmacy. Hahahah.ok byeeee 

2013-06-25 15.39.48-1

ni laa propanolol syrup. cute kan warna pink. hehek

mmexport1372153054683

taraaaa siap dah omeprazole aku. lenguh menggoncang

mmexport1372237989412

wahh itew main syringe la macam nak cucuk cucuk orang pulak. haha

HOSPITAL TRAINING -PART 1

Salam semua.. memandangkan aku ni bekas student diploma farmasi (cewahh) yg tgh tunggu nak masuk degree September ni, kat sini aku nak cerita pasal experience aku berpraktikal di hospital selama 10 bulan. Hahh memang lama. Dah nak setaraf PRP (1 tahun) dah praktikalnya. Haha. PRP is Provisionally Registered Pharmacist (fresh graduates with Degree in Pharmacy)

Aku student pharmacy UiTM. Total belajar diploma is 3 years. 4 sem belajar dan 2 sem praktikal. Aku start praktikal 4 Jun 2013 (tahun lepas) dan habis 4 April 2014. Nampak macam lama kan? Tapi kejap ja aku rasa. Rasa baru semalam ja aku blur2 dekat hospital. Haha

So, let’s start. Masa mula masuk of course akan ada orientasi. Tapi orientasi cuma 2 hari ja. Bagi briefing sikit then melawat sekitar pharmacy lepas tu terus kerja macam biasa. Opps lupa nak bagitahu, aku praktikal di Hospital Seberang Jaya, Penang. Ok kat sini, kami dibahagi kepada 8 units pharmacy :-

       Outpatient Department (OPD)

       Manufacturing/Galenical

       Total Parenteral Nutrition (TPN)

       Cytotoxic Drug Reconstitution (CDR)

       Therapeutic Drug Monitoring (TDM)

       Health Clinic (KK)

       Inpatient Pharmacy (IPD/WS)

       Integrated Store

Ok, aku start dgn manufacturing. Semua org dibahagikan tugas. Aku masuk manufacturing, kawan aku yg lain ada masuk opd, tdm, cdr and tpn. And nanti akan rotate la unit tu. Bukan semua sekali dia sumbat masuk dalam satu unit.

Di manufacturing, ada dua bahagian. External dan internal preparation. aku belajar macam mana nak sediakan ubat iaitu proses pembuatan lotion, krim, ubat minum dan lain-lain. so the flow begins with: setiap pagi, masuk ja kerja pukul 8, mesti ambik suhu sekeliling dan rekod. Kejap je dlm 5 minit. Lepas tu,rendam semua apparatus yg nak guna utk buat ubat dalam air panas lebih kurang 10 minit. Tujuan nya nak hilangkan kuman2 yg ada gitew. Bila dh 10 minit, angkat brg2 tu dan keringkan. So, dah boleh pakai PPE; ex gown, mask, gloves. Kasut kat sini pakai selipar ja. So, kaki aku lega la sikit tak payah terperap pakai kasut tutup ja. Hehe

Utk external prep, dalam pukul 9 pagi, akan ada indent lotion dari wards, unit2 dalam hospital contoh: dewan bedah ke, hemodialisis, makmal ke apa ke. Mereka akan hantar indent lotion melalui buku indent dan hantar sekali botol2 untuk refill lotion. Lotion yg aku maksudkan bukan lotion yg guna nak sapu kat tangan macam lotion baby tu hahaha. Ni lotion utk kegunaan dressing pesakit, ataupon disinfectant. Contohnya Hydrogen Peroxide, Formalin and so on. So, kami kat farmasi akan rekod berapa jumlah lotion yg kena buat, dan start buat kertas kerja, buat calculation, dan prepare chemical substances yg kena guna nanti. Selalunya seorang ja  yg buat lotion tu, seorang lagi tolong tutupkan botol dan sorang lagi tag kan expiry date, and PPF U32 akan check lotion yg dah siap bagi betul dan pegawai farmasi akan sahkan rekod lotion tu. Bila dh habis isi lotion, kami kena ambik sample lotion dan simpan utk observe physical condition lotion tu. Samada berlaku microbial growth ke apa. Lepas siap semua, bolehlah hantar balik lotion tu ke unit2 yg memesan.

For internal prep, kita prepare ubat yg boleh diminum contoh Ammonium & Ipecanchua Mixture (ubat batuk), Folic Acid Syrup, Potassium Chloride mixt dan lain-lain. Kat internal, cleanliness is the most important thing. Gowning yg kita pakai utk external prep tak boleh pakai waktu internal prep. So kena tukar lain. Kami sediakan ubat utk bekalan OPD, IPD, dan juga klinik2 kesihatan and hospital luar. Di external pon ada juga sediakan bekalan utk hosp luar.

Lepas siap semua preparation, petang tu, bolehlah kita buat prepacking medication. Dalam melayunya, kita pack ubat yg datang dgn botol2 besar ke dalam bekas kecil2. Terasa lagi panasnya Methyl Salicylate ointment, busuknya bau Sulphur. Haha kalau tak da prepacking, kita prepare cream ke ointment ke. Macam tu lah sikit sebanyak kerja di manufacturing pharmacy. Aku suka masuk unit ni, sebab relaks, tenang tak kelam kabut. Kenapa aku cakap macam tu? Haaaa tunggu next entry aku pasal OPD. Hehehehe *gelak jahat*

 Image

Prepacking NaHCo3 powder 🙂

Image

antara ubat2 yg available di internal preparation