MEDAN- DAY 6, 27/3/2014 KHAMIS

fuhh finally it comes to the end. penat nau aku tunggu nak taip 6 hari cerita kat medan ni. 

so, memandangkan dah hari terakhir kami kt medan, pagi tu, kami breakfast soto medan. kedai tu nama sinar pagi. memang ramai gila customer dia. aku ingatkan soto medan sama je la macam soto malaysia, tapi lain. lain terus! kat sana, soto dia warna hijau makan dgn nasi. pergh terangkat, sedap gilaaa. ditambah lagi dengan bergedel, sambal cili pedas dan isi ayam sama teh panas, memang berpeluh makan soto tu. haha. aku siap tambah nasi lagi.

lepas makan, kami jalan2 sekitar medan, first pergi ke Masjid Raya, masjid tertua di Medan. 

Image

then, kami pi shopping beli tshirt dan cenderahati. aku rimas betol dgn org2 indon yg suka berniaga tepi kita. paksa-paksa beli. cakap itu murah la, ini murah la. 

lepas shopping, kami singgah di Istana Maimun, masuk dalam istana tu kena bayar. tp dalam tu tadak kipas or aircond, panas dia tuhan je yang tahu. 

Image

 

Image

 

kat dalam ni jugak kita boleh sewa nak pakai baju diraja untuk bergambar. tp, memandangkan panas gila dalam ni, aku tk jadi lah nak pakai. huahua

lepas dh penat meneroka medan, kami balik ke hotel utk check out. takut terlebih masa. tengok2, memang dah lebih pon. kad bilik dah kena block 😦 so terpaksa lah mintak tolong dkt receptionist. bila dh dpt kad baru, kemas2 barang, terus check out. pak rizal bawak kami lunch makan kari kepala ikan. kedai makan dia macam tersorok sikit, so kalau lalu, mesti takkan perasan. bagi aku, masakan dia takdak lah sedap mana (eh ke sebab aku tgh mood nak balik penang? hehe) ada petai, jering, sambal belacan. style kampung punya makanan. sambal belacan dia sebiji macam mak aku buat haha

lepas dh kenyang, memandangkan flight pukul 6.45 ptg, so ada masa lagi, kami jalan2 tengok burung di tasik. aku tatau apa nama tempat tu, tp dia macam tasik dan ada banyaaaak sangat burung kat situ. kat situ pon ada temple yang besar gilaaaaa. memang besar. and situ jugak kawasan perumahan Elit. so boleh lah tgk rumah yg sangat lah besar dan cantik dan elegan dan fuhh. 

then terus ke airport kuala namu. maka habislah travelog kita ke medan hehe. thanks pak rizal atas service anda. nanti2, bisa datang medan lagi, mau makan soto enak lagi. hehe

Image

 

Akhirnya kami sampai Malaysia pukul 8.30 malam (waktu malaysia). 

 

Image

 

Thanks Medan, Indonesia. ketemu lagi.

BYEEEEEE!!!! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s