Skincare Routine part 2

ok haritu dah story pasal morning skincare routine. now lets talk about my night routine.

so, basically lepas seharian berpeluh, debu2 pon melekat dekat muka, aku kena buat double cleansing lah cerita dia. double cleansing ni famous eh sekarang. so, aku gunakan 2 jenis cleanser: oil cleanser and water-based cleanser.

for oil cleanser, aku gunakan Biore Oil Cleanser

20180221_201209.jpg

taraaaa.. bau dia macam bau apple. so, time muka tengah kering, aku cuci muka guna minyak ni. guna dalam lebih kurang 2 pump. urut2 muka, cuci2, lepas tu bilas dengan air. dia akan jadi milky bila terkena air. lepas tu baru guna water-based cleanser iaitu T3 cleanser yg aku dah cerita dkt part 1. baru lah muka rasa clean.

then, pakai toner clinelle. sama je macam dkt part 1.

lepas pakai toner, aku pakai chemical exfoliant. ok. chemical exfoliant terbahagi kepada 2 iaitu Alpha hydroxy acid (AHA) dan Beta hydroxy acid (BHA).

AHA ni sifat dia ialah water soluble. so, dia acts on skin surface. dekat atas lapisan kulit je. dia tak masuk dalam pores. kalau BHA pulak, dia ialah oil soluble. dia akan penetrate dalam pores. so senang lah nak cuci2 jerawat or clogged pores. so aku guna AHA dan BHA from Paula’s Choice.

note: AHA and BHA need acidic pH to act effectively.

IMG_20180221_201603_501.jpg

this one is AHA. it contains glycolic acid. antara jenis2 AHA yg lain ialah lactic acid dan gluconic acid (gluconolactone). ok sebabkan pH dia ialah between 3.5-3.9, so you will feel a bit tingling when applied on your face. tapi, jangan lah letak kalau kulit tgh dalam keadaan luka or open wound, or baru lepas picit jerawat. sebab rengsa ya ampun!

for BHA pulak, i use this:

IMG_20180221_201645_945.jpg

Salicylic acid is a type of BHA. dia bertindak sebagai keratolytic agent dan anti-inflammatory. so dia akan penetrates pores and kurangkan kemerahan time jerawat. yg ni pon acidic jugak. first time aku pakai, kulit dkt jari aku mengelupas dasyat jugak. (Sebab apply pakai jari lol). yg ni ialah best selling product from Paula’s Choice. ibarat holy grail la orang cakap haha.

tapi aku tak pakai dua2 ni serentak ok. kalau harini pakai AHA, esok pakai BHA pulak. cenggitu lah.

lepas pakai acid, aku pakai serum. jeng jeng jeng

20180209_181857.jpg

this is from The Ordinary.

alpha arbutin 2% + hyaluronic acid. alpha arbutin ni sejenis compound yg terbukti boleh brighten kulit, kurangkan hyperpigmentation. hyaluronic acid pulak sebagai humectant (moisturizer). so, siapa2 yg nak kurangkan kesan sunburn or parut jerawat bolehlah try this serum. dia sticky sikit lepas apply.

lepas serum, bolehlah pakai moisturizer (sama macam morning routine), and lepas tu apply ubat jerawat. kalau aku pakai benzoyl peroxide, aku akan apply sebelum pakai moisturizer. tapi kalau aku pakai nixoderm, aku apply lepas pakai moisturizer sebab nixoderm is an ointment. dia greasy.

then, pakai lipbalm utk hydratekan bibir. lepas tu, baca doa tidur and mimpi indah 😀

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s