MEDAN- DAY 4, 25/3/2014 SELASA

ok hye hye hyeeeeee amboi sebulan tak update blog sibuk keeeeee

so continue cerita medan kita hari ke 4. kami check in di Mikie Hotel and Resort, Brastagi. cuacanya sejuk banget! sampai ke tulang sejuknya. bilik kat sini pon sama mcm niagara. tadak aircond dan juga takdak kipas (tp niagara ada kipas). sejuk semulajadi. 

Image

nilah bilik dia. tu yg tgh berposing atas katil tu nama dia alya. tengok hiasan belakang tu. it’z a rock time yeyeahh!!

ok la bilik ni, ada tv, shower, almari, plug semua cukup. 

Image

dia ala-ala resort. eh dah nama pon resort kan? haha. depan bilik aku ni ada buaian. situ je lah selalu wifi laju. dalam bilik tak dapat sangat. so pagi2, aku mmg naik buaian tu nak online. pergh tahan sejuk je lah 🙂

hotel ni pon ada water park. tapi, kami silap booking, sebab park dia bukak time cuti sekolah. masa kami pi tu, memang la malaysia dah cuti, tapi indonesianya belum cuti lagi pak huhu 😦

then, pagi lepas breakfast kat kafe dia (pancake situ sedappppp sangat) pergi main dkt swimming pool situ. 

Image

inilah pool dia. nampak en amin tgh menggigil kesejukan kat sebelah tu? haha walaupon cuaca panas, tetap sejuk.

dalam pukul 11 pagi, pak rizal bawak kami ke bukit Gundaling. ada sejarahnya pasal nama gundaling ni, search je la aku malas nak tulis. haha. kat situ, kami boleh tgk Gunung berapi Sinabung yg baru meletus tahun lepas dan ada lagi gunung berapi ex: gunung Sibayak.

Image

tu lah gunung sinabung. nampak ke tak? aku sure tak nampak. kamera cikai je. memang tak nampak. depan mata nampak clear. ada jugak org ambik gambar kami berlatarbelakangkan gunung ni. sekeping aku tk ingat harga dia hahah. tupon kalau hampa nak beli la gambar ni. 

Image

belakang patung nii tu lah gunung berapi sibayak. 

so lepas pusing2 bukit ni, kami terus lunch di Green Garden Hotel. yg paling best sini of course terung goreng pedas. pergh meletops memang sedap. huarghh aku rindu medan 😦

Image

ada pecal jugak. ayam kicap dia terlalu manis bagi aku. kenyang haaa.

lepas tu balik hotel rest. petang tu, utk dinner kami makan di kedai makan depan green garden hotel tu. kat situ femes pecal lele. aku order nasi goreng special dia. memang special sebab makanan aku paling lambat sampai. haha. pulut kacau dia pon sedap. lembut. 

lepas dinner, kami ke hotspring di mana aku tatau. aku ikut ja mana pak rizal bawak. air panas kat situ datang dari gunung berapi. jalan nak masuk hotspring tu pon berliku-liku. yang bestnya, first time aku tgk ada perkampungan di kaki-kaki bukit. memang menarik. damai ja duduk situ. 

Image

nampak tak yg berasap tu? tu lah asap dr gunung tu. 

 

Image

rendam kaki ja sebab tak bawak baju spare nak mandi. bau sulphur dia kuat sangat. sini pon ada banyak kolam ikut kepanasan suhu. 

lepas dah huhahuha kat sini, terus balik hotel nak tidur. ponat 

 

Advertisements

MEDAN 22/3/2014- AHAD

ok.. hello hello. kita sambung percutian di medan haritu. 

pagi ahad tu, lepas breakfast dkt swiss belinn hotel, terus check out. pak rizal bawak kami ke daerah Parapat. kat sana ada Danau Toba!!! tu yg syok tuu. cantik wey cantikk. perjalanan ke danau toba ambik masa 4 jam! dan 4 jam tu aku tak tidur langsung dalam kereta sebab nak tgk keindahan alam. haha

Image

 

copp. ni selfie dalam swiss-belinn sebelum check out 🙂

so, sebelum ke toba, kami singgah di kedai paten. aku pon taktau la paten tu apa tapi dia sebuah kedai yg jual makanan ringan macam kacang2 tu. kat sini, nama kacang tu pelik. tengteng, tingting, tongtong, pingpang, entah la banyak sgt hahaha

Image

 

ni la kacang2 tu. ada satu kacang ni warna hitam. yang tu paling aku suka tp tak ingat nama apa pulak

kakak aku dgn kawan dia ada la borong kacang2 ni. aku tak pon sebab tak berapa minat makanan ringan ni heheheh. so, lepas beli, terus pi lunch dekat sebuah kedai makan ni. sedapp banget!! nama kedai tu rumah makan beringin indah. menu special dia of course burung goreng! 

Image

 

burung goreng yang habis licin kami makan. 

Image

antara juadah yang dihidangkan. sampai2 je, pelayan akan hidangkan seeemuaaa lauk atas meja. kita tak payah order. ok kat sini, satu tips. makan apa yang kita nak makan je sebab kita bayar apa yang kita makan je ok. kalau rasa nak cuba2 je makanan tu, baik habiskan. kalau tak, rugi je makan sikit2 tapi kena bayar jugak. paling bagus, sebab dia hidangkan plain water setiap orang. tak payah mintak pon. 

aku for sure sambar sayur pucuk ubi dulu sebab favourite. hehe kampung2 sangat dengan sambal belacannya. perghh meleleh weyy

Image

ni pulak kita kena order. yg kanan tu jus avokado + matabir + sos coklat. ya Allah sedapp!! dengan pekat, lemak manisnya. phewww terbaik lah. aku tatau lah matabir tu apa. tapi sebutan dia macam tu lah. hahahah. yang kiri tu jus buah markisa + terung belanda. sedap jugak tapi aku lebih suka avokado.

haa puas makan sini. so, lepas kenyang perut, kami pon berangkat lah ke parapat. memang jauh. jalan dia pulak masyaALLAH. berpusing-pusing sebab jalan berbukit. dah tu, kecik pulak jalan dia. hutan je keliling. boring jugak. sepanjang perjalanan, masa melalui kebun getah di sana, paling terkejut, orang2 medan ni boleh berkelah dalam kebun getah. dah la gelap, lepas tu siap boleh makan2, berpicnic lagi. wahh caya lah. kalau kat malaysia, mau kena kejar dengan harimau dulu dekat kebun getah. hahah

ok akhirnya, kami sampai ke hotel Niagara. memang besar dan cantik hotel ni sebab atas bukit. dan bayarannya pon mahal jugak lah. hehehe. kami ambik bilik yang mengadap danau toba. memang cantik! 

Image

ni dalam bilik hotel

Image

bilik ni takdak aircond. sebab memang dah sejukkk. ada kipas je. 

Image

view dari bilik aku. cantik kan? yg macam laut tu lah danau toba. 

ok petang tu, kami pergi swimming dkt bawah, meriah gila. pool pon besar. tapi aku tak swimming sebab tadak baju spare. huahua. nak beli dekat kedai dalam hotel tu seluar tak menarik pon. aku cuma ambik gambar je. hehe

 

Image

cantik kan view dia? tambah2 aku yg jadi model, lagi la cantik. haha k 😉

Image

 

Image

aku malas nak cover2 cantik dalam gambar ni 🙂

Image

haaaaa segar biji mata tengok kecantikan kat sini. 

so, malam tu kami makan di kedai makan muslim. dekat2 je dengan hotel ni. servis dia pon mcm yg rumah makan beringin indah tu. makan apa yg kita nak makan je. kalau ikut kesedapan makanan, yg beringin indah lagi sedap. kat sini, ramai jugak orang malaysia yg makan malam tu. 

so, lepas je makan terus balik hotel nak rest. haaa penatttttt. ok sambung next entry.