MEDAN- DAY 6, 27/3/2014 KHAMIS

fuhh finally it comes to the end. penat nau aku tunggu nak taip 6 hari cerita kat medan ni. 

so, memandangkan dah hari terakhir kami kt medan, pagi tu, kami breakfast soto medan. kedai tu nama sinar pagi. memang ramai gila customer dia. aku ingatkan soto medan sama je la macam soto malaysia, tapi lain. lain terus! kat sana, soto dia warna hijau makan dgn nasi. pergh terangkat, sedap gilaaa. ditambah lagi dengan bergedel, sambal cili pedas dan isi ayam sama teh panas, memang berpeluh makan soto tu. haha. aku siap tambah nasi lagi.

lepas makan, kami jalan2 sekitar medan, first pergi ke Masjid Raya, masjid tertua di Medan. 

Image

then, kami pi shopping beli tshirt dan cenderahati. aku rimas betol dgn org2 indon yg suka berniaga tepi kita. paksa-paksa beli. cakap itu murah la, ini murah la. 

lepas shopping, kami singgah di Istana Maimun, masuk dalam istana tu kena bayar. tp dalam tu tadak kipas or aircond, panas dia tuhan je yang tahu. 

Image

 

Image

 

kat dalam ni jugak kita boleh sewa nak pakai baju diraja untuk bergambar. tp, memandangkan panas gila dalam ni, aku tk jadi lah nak pakai. huahua

lepas dh penat meneroka medan, kami balik ke hotel utk check out. takut terlebih masa. tengok2, memang dah lebih pon. kad bilik dah kena block 😦 so terpaksa lah mintak tolong dkt receptionist. bila dh dpt kad baru, kemas2 barang, terus check out. pak rizal bawak kami lunch makan kari kepala ikan. kedai makan dia macam tersorok sikit, so kalau lalu, mesti takkan perasan. bagi aku, masakan dia takdak lah sedap mana (eh ke sebab aku tgh mood nak balik penang? hehe) ada petai, jering, sambal belacan. style kampung punya makanan. sambal belacan dia sebiji macam mak aku buat haha

lepas dh kenyang, memandangkan flight pukul 6.45 ptg, so ada masa lagi, kami jalan2 tengok burung di tasik. aku tatau apa nama tempat tu, tp dia macam tasik dan ada banyaaaak sangat burung kat situ. kat situ pon ada temple yang besar gilaaaaa. memang besar. and situ jugak kawasan perumahan Elit. so boleh lah tgk rumah yg sangat lah besar dan cantik dan elegan dan fuhh. 

then terus ke airport kuala namu. maka habislah travelog kita ke medan hehe. thanks pak rizal atas service anda. nanti2, bisa datang medan lagi, mau makan soto enak lagi. hehe

Image

 

Akhirnya kami sampai Malaysia pukul 8.30 malam (waktu malaysia). 

 

Image

 

Thanks Medan, Indonesia. ketemu lagi.

BYEEEEEE!!!! 🙂

Advertisements

MEDAN- DAY 5, 26/3/2014 RABU

so, pagi rabu macam biasa breakfast dulu kat hotel, hajat hati nak makan lagi pancake sedap dia, tapi takdak. dia sedia menu lain 😦 walaupon makanan kat hotel indon ni tak berapa kena dgn taste aku, aku sembat jugak. as long as perut kenyang, aku kisah apa sedap ke dak makanan tu. haha. terus check out hotel. 

the journey continued. kami jalan2 sekitar brastagi. sini kawasan bukit. lebih kurang macam cameron highland la. ada kebun sayur. paling teruja tengok kobis besaq habaq hang, standard size bunga rafflesia. kembang mekar aumm aumm 😉 lagi satu cili kat brastagi ni panjang2, tak macam cili malaysia. kat brastagi ada pokok pine weh. tinggi2 pulak tu. 

lepas tu, terus balik ke Medan. aku macam biasa la tidur dalam kereta, takut muntah. lama jugak la nak sampai medan pon. kami check in di hotel Grand Angkasa. 5 stars uolls. masa hari tu, ada kedatangan menteri apa entah di hotel tu. dan pada masa yg sama, haritu jugak presiden indonesia datang Medan. so, jalan sana sesak habis. pak polisi dan askar merata-rata. 

Image

 

Image

besar kan bilik dia. depan tingkap bilik ni ada gym, so nampak la abang2 sado tgh exercise hehe

dalam semua hotel yg aku check in, hotel ni ja yg ada bath tub. dan kalau ada calar dekat barang dalam bilik ni, masa check out nanti kena bayar denda. ceyt. tp aku tengok banyak ja calar dia =,=

kami lunch di restoran seafood di medan. Nama dia Lembur Kuring. 

Image

Image

auuwwww sedapnyaaa. ada ketam, ikan bakar, kepah, udang, terung goreng, air jeruk kelapa, and jus sawi nenas. marvellous meletop2 sedap! 

harga boleh tahan dalam Rp 320,000 rasanya. (ke lebih???)

lepas dah kenyang, kami ke Carefour medan. jalan2 cuci mata situ. sempat lagi melantak esteller lagi sekali. kakak aku punya pasal la ni. aku still kenyang makan seafood td. esteller aku tak boleh habiskan sorang. last2, aku bg kakak aku perabis. perut aku dh tak boleh masuk dah. haha

last2, balik hotel terus boomm. esok dah nak balik malaysia. yeeha! 

MEDAN- DAY 4, 25/3/2014 SELASA

ok hye hye hyeeeeee amboi sebulan tak update blog sibuk keeeeee

so continue cerita medan kita hari ke 4. kami check in di Mikie Hotel and Resort, Brastagi. cuacanya sejuk banget! sampai ke tulang sejuknya. bilik kat sini pon sama mcm niagara. tadak aircond dan juga takdak kipas (tp niagara ada kipas). sejuk semulajadi. 

Image

nilah bilik dia. tu yg tgh berposing atas katil tu nama dia alya. tengok hiasan belakang tu. it’z a rock time yeyeahh!!

ok la bilik ni, ada tv, shower, almari, plug semua cukup. 

Image

dia ala-ala resort. eh dah nama pon resort kan? haha. depan bilik aku ni ada buaian. situ je lah selalu wifi laju. dalam bilik tak dapat sangat. so pagi2, aku mmg naik buaian tu nak online. pergh tahan sejuk je lah 🙂

hotel ni pon ada water park. tapi, kami silap booking, sebab park dia bukak time cuti sekolah. masa kami pi tu, memang la malaysia dah cuti, tapi indonesianya belum cuti lagi pak huhu 😦

then, pagi lepas breakfast kat kafe dia (pancake situ sedappppp sangat) pergi main dkt swimming pool situ. 

Image

inilah pool dia. nampak en amin tgh menggigil kesejukan kat sebelah tu? haha walaupon cuaca panas, tetap sejuk.

dalam pukul 11 pagi, pak rizal bawak kami ke bukit Gundaling. ada sejarahnya pasal nama gundaling ni, search je la aku malas nak tulis. haha. kat situ, kami boleh tgk Gunung berapi Sinabung yg baru meletus tahun lepas dan ada lagi gunung berapi ex: gunung Sibayak.

Image

tu lah gunung sinabung. nampak ke tak? aku sure tak nampak. kamera cikai je. memang tak nampak. depan mata nampak clear. ada jugak org ambik gambar kami berlatarbelakangkan gunung ni. sekeping aku tk ingat harga dia hahah. tupon kalau hampa nak beli la gambar ni. 

Image

belakang patung nii tu lah gunung berapi sibayak. 

so lepas pusing2 bukit ni, kami terus lunch di Green Garden Hotel. yg paling best sini of course terung goreng pedas. pergh meletops memang sedap. huarghh aku rindu medan 😦

Image

ada pecal jugak. ayam kicap dia terlalu manis bagi aku. kenyang haaa.

lepas tu balik hotel rest. petang tu, utk dinner kami makan di kedai makan depan green garden hotel tu. kat situ femes pecal lele. aku order nasi goreng special dia. memang special sebab makanan aku paling lambat sampai. haha. pulut kacau dia pon sedap. lembut. 

lepas dinner, kami ke hotspring di mana aku tatau. aku ikut ja mana pak rizal bawak. air panas kat situ datang dari gunung berapi. jalan nak masuk hotspring tu pon berliku-liku. yang bestnya, first time aku tgk ada perkampungan di kaki-kaki bukit. memang menarik. damai ja duduk situ. 

Image

nampak tak yg berasap tu? tu lah asap dr gunung tu. 

 

Image

rendam kaki ja sebab tak bawak baju spare nak mandi. bau sulphur dia kuat sangat. sini pon ada banyak kolam ikut kepanasan suhu. 

lepas dah huhahuha kat sini, terus balik hotel nak tidur. ponat 

 

MEDAN- DAY 3 : 24/3/2014 ISNIN

ok kita sambung hari 3 di medan. pagi tu, sebelum check out dr niagara, dan sebelum breakfast, aku, kakak, abg sepon (bro in-law), dan anak2 menakan apa lagi curi peluang nak bergambar keliling kawasan niagara tu. pergh superb cantik! 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ni sebenarnya nak lompat, tapi tak jadi la pulak hehhhh

Image

serius weyy rasa macam nak jerit kat situ, feeling2 dekat switzerland ngeh ngeh 😀

TENANG SANGAT, rasa tak mau balik.

Image

yg pakai sweater merah tu safya arina, anak menakan aku. sebelum dtg medan ni, dia demam campak. heh masa tu dah risau dah kot2 tak sempat sembuh, tak merasa la nak mai medan huahua

lepas merayau, terus pergi breakfast kat hotel. nasi goreng dia sedap. kat niagara ni, wifi laju dekat bawah je. dalam bilik hampeh tak dpt line. kat hotel ni pon tadak iron. sedih tau haritu pakai baju tak iron. nasib baik tak kedut. hehe. so, lepas makan, ambik beg dan checkout. tunggu pak rizal datang bawak kami ke sebuah pulau. 

jalan nak ke jeti pulau tu dinamakan bukit tonggeng hahaha. tau kenapa? sebab masa nak turun bukit, kan jalannya kena nonggeng! bak kata pak rizal kahkah. ok. kami nak ke Pulau Samosir, sebuah pulau perkampungan kaum Batak. nak ke sana, kena naik bot redah Danau Toba. jauh jugak la. dalam setengah jam macam tu. naik bot kena bayaran tapi aku tak ingat berapa. murah ja. dalam Rp 5000 kot seorang. 

Image

 

aku, safya, abang sepon, alya dan kak aku. 

Image

 

akhirnya kami sampai ke Pulau Samosir. ni peta pulau tu. menurut pak rizal, pulau ni lagi besar dari Singapore. 

Image

kami pon berjalan naik bukit. kakak aku sampai penat. haha tapi best jugak dapat exercise naik bukit ni. keliling jalan tu penuh dengan kedai2 cenderahati. dan orang2 batak ni, asyik panggil kami datang beli je. keychain lima kupang la, seringgit la. siap promote dalam ringgit malaysia lagi. pandai ye engkorang nak cari customerrr. ngeh ngeh. tapi kami buat tak layan je dengan depa. nanti kalau tengok, kang dia ikut kita suruh beli barang dia, tak pasal ja. 

ok. kami sampai ke makam raja Batak. kat sini, sebelum masuk, kami kena pakai selempang sebagai menghormati makam raja tu. 

Image

aku pakai warna biru. selempang ni ada perbezaan lelaki dan perempuan.

Image

ni la orang yg menceritakan segala asal-usul raja Batak, dari kecik sampaila ke mati. belakang dia yg berbatu2 tu, itu lah makam raja dan hulubalang2 dia. aku tak fokus sangat sebab tak minat sejarah2 ni, (sebab tu test sejarah masa sekolah dulu tak pernah dapat A. huahua)

lepas dah habis dengar cerita, dia bawak kami ke muzium raja batak

Image

tengok tu, pandai dia eja WELL COME 😉

famous la engkau si Tomok

Image

ni ialah rumah raja kaum batak. nak masuk situ, kena buang kasut dulu ye anak-anak.

kat dalam rumah ni, kita boleh tengok la semua peralatan milik raja Batak. meh layan gambar je lah

Image

 

keadaan dalam rumah. hehh rumah aku cantik lagi ;p gambar blur sikit ahh lantak la

Image

ni katil beradu raja batak

Image

trumpet pon hado? kelass kau jah. ni buat aku gian nak main balik ni. nasib baik tergantung kat atas. kalau kat bawah, aku tiup cepat2 bagi bising satu samosir. kehkeh

Image

ni patung anak raja batak tu, dia buat patung ni sebab dia rindu anak dia kot. entah aku tak ingat cerita dia. nama patung ni si Gale-Gale. maksudnya lemah gemalai sebab patung ni boleh menari. tapi masa kami dtg tu dia tak menari la. aku ingat nak ambik gambar dengan galegale ni tapi tak jadi. nanti tak pasal aku tidur malam, tetiba ada orang menari sebelah aku. gila scary

kemudian, kami singgah di sebuah kedai cenderahati. nak beli barang la sikit. aku beli baju utk anak2 menakan aku kat penang dan keychain utk kawan2. ada ke patut tuan kedai tu tanya tak bawak pakwe sekali ke datang medan? hehh engko ingat aku ni suka-suka hati je ke bawak pakwe holiday? nak kena pancung kepala dgn ayahanda? not in my dream hokeyh. haa kan dah mengamuk. huahua. pakwe pon tadak (sebab tu mengamuk. kahkah)

ok la lepas shopping, kami balik ke seberang naik bot lagi sekali. 

Image

kemudian, kami singgah di air terjun sipiso-piso sebab bentuk dia tajam macam pisau. air terjun ni unik. air keluar dari celah batu. tapi kat atas tu ada kebun-kebun sayur. mesti subur kan kebun situ. 

Image

 

kawasan sini berasap sikit sebab gunung berapi baru meletus bila entah. 

Image

yang pasangan sebelah kakak aku tu kawan dia lah. kak siti dan en amin. anak dia haikal. 

lepas tu. kami on the way nak ke berastagi. masyaAllah, jalan dia. lagi teruk. berpusing-pusing. kali ni, memang aku rasa nak termuntah dah, memang tak tahan. tapi nasib baik tak muntah. aku berjaya control. makan biskut, minum air banyak2. dan aku tidur je dalam kereta. jauh gila dalam 2 jam macam tu tahan nak termuntah. perut aku dah menggelegak dah. haha

so, kami singgah minum teh di restoran siantar,  simanggarunjung. restoran tu atas bukit. sejukkk! menu dia cuma teh, dan goreng pisang. yang femes kat situ teh halia. memandangkan aku asyik nak termuntah. aku order teh limau panas je. makan goreng pisang. tapi limau dia tak macam limau kasturi malaysia. bau limau tu tak kuat sangat. lapar punya pasal, order pisang goreng lagi sepinggan. kat sini, aku nak ambik gambar pon tadak mood sebab pening + nak muntah aku tak hilang lagi. 

then, teruskan perjalanan. aku ingat lepas makan pisang goreng tu, terus nak pi berastagi. rupanya pak rizal bawak kami lunch di satu kedai ni. dalam hati cuma dok fikir bila la nak sampai. aku dah pening dah ni huhu. kami sampai di sini!

tadaaaa

Image

 

sini, kita kena tangkap sendiri ikan di danau toba ni dan suruh pekerja kedai tu masakkan. 

Image

 

yang pakai jaket coklat tu pak rizal. aku masa ni tgh mood pening lagi. kalau tak, aku pon turun sekali tangkap ikan.

nak tau kami makan apa? jeng jenggg

Image

ikan talapia bakar 4 ekor, ikan emas seekor. aku dah la hantu ikan bakar. 

Image

 

yee ikan emas goreng. selalu tgk dalam sinetron je kan dongeng ikan emas ni. nah sekali dapat makan. memang sedap. hehe. rangup dan garing. tengok, sisik dengan sirip pon tak buang

Image

sambal kicap 

Image

sambal andaliman. pak rizal kata kalau melayu panggil sambal buah pala. ni cicah dengan ikan tadi. herghh aku lebih prefer sambal ni drpd sambal kicap sebab tak pernah jumpa kat malaysia. sedap wehh.. pedasss!

Image

pucuk ubi rebus. hishh semua enak-enak banget! 

masa ni, aku dah lupa habis rasa nak muntah aku sebab sedap sangat. huahua. lepas bayar semua, kami beli makanan ringan nak makan dlm kereta. aku beli air oren. so, kami terus ke berastagi. aku tidur je dalam kereta. 

so, akhirnya sampai ke berastagi. kami singgah di pasar buah. heaven gila pasar ni. banyak gila buah. especially avokado. kat penang, susah nak jumpa avokado ni. tapi aku tak beli pon. tengok2 je. 

kami makan jagung bakar kat sini. sedap jugak.

Image

Image

ni ah tante yg buatkan jagung tu.

Image

pasar berastagi

lepas makan, kami ke Mikie Hotel utk check in. ambik 2 malam kat sana.

to be continued

 

MEDAN 22/3/2014- AHAD

ok.. hello hello. kita sambung percutian di medan haritu. 

pagi ahad tu, lepas breakfast dkt swiss belinn hotel, terus check out. pak rizal bawak kami ke daerah Parapat. kat sana ada Danau Toba!!! tu yg syok tuu. cantik wey cantikk. perjalanan ke danau toba ambik masa 4 jam! dan 4 jam tu aku tak tidur langsung dalam kereta sebab nak tgk keindahan alam. haha

Image

 

copp. ni selfie dalam swiss-belinn sebelum check out 🙂

so, sebelum ke toba, kami singgah di kedai paten. aku pon taktau la paten tu apa tapi dia sebuah kedai yg jual makanan ringan macam kacang2 tu. kat sini, nama kacang tu pelik. tengteng, tingting, tongtong, pingpang, entah la banyak sgt hahaha

Image

 

ni la kacang2 tu. ada satu kacang ni warna hitam. yang tu paling aku suka tp tak ingat nama apa pulak

kakak aku dgn kawan dia ada la borong kacang2 ni. aku tak pon sebab tak berapa minat makanan ringan ni heheheh. so, lepas beli, terus pi lunch dekat sebuah kedai makan ni. sedapp banget!! nama kedai tu rumah makan beringin indah. menu special dia of course burung goreng! 

Image

 

burung goreng yang habis licin kami makan. 

Image

antara juadah yang dihidangkan. sampai2 je, pelayan akan hidangkan seeemuaaa lauk atas meja. kita tak payah order. ok kat sini, satu tips. makan apa yang kita nak makan je sebab kita bayar apa yang kita makan je ok. kalau rasa nak cuba2 je makanan tu, baik habiskan. kalau tak, rugi je makan sikit2 tapi kena bayar jugak. paling bagus, sebab dia hidangkan plain water setiap orang. tak payah mintak pon. 

aku for sure sambar sayur pucuk ubi dulu sebab favourite. hehe kampung2 sangat dengan sambal belacannya. perghh meleleh weyy

Image

ni pulak kita kena order. yg kanan tu jus avokado + matabir + sos coklat. ya Allah sedapp!! dengan pekat, lemak manisnya. phewww terbaik lah. aku tatau lah matabir tu apa. tapi sebutan dia macam tu lah. hahahah. yang kiri tu jus buah markisa + terung belanda. sedap jugak tapi aku lebih suka avokado.

haa puas makan sini. so, lepas kenyang perut, kami pon berangkat lah ke parapat. memang jauh. jalan dia pulak masyaALLAH. berpusing-pusing sebab jalan berbukit. dah tu, kecik pulak jalan dia. hutan je keliling. boring jugak. sepanjang perjalanan, masa melalui kebun getah di sana, paling terkejut, orang2 medan ni boleh berkelah dalam kebun getah. dah la gelap, lepas tu siap boleh makan2, berpicnic lagi. wahh caya lah. kalau kat malaysia, mau kena kejar dengan harimau dulu dekat kebun getah. hahah

ok akhirnya, kami sampai ke hotel Niagara. memang besar dan cantik hotel ni sebab atas bukit. dan bayarannya pon mahal jugak lah. hehehe. kami ambik bilik yang mengadap danau toba. memang cantik! 

Image

ni dalam bilik hotel

Image

bilik ni takdak aircond. sebab memang dah sejukkk. ada kipas je. 

Image

view dari bilik aku. cantik kan? yg macam laut tu lah danau toba. 

ok petang tu, kami pergi swimming dkt bawah, meriah gila. pool pon besar. tapi aku tak swimming sebab tadak baju spare. huahua. nak beli dekat kedai dalam hotel tu seluar tak menarik pon. aku cuma ambik gambar je. hehe

 

Image

cantik kan view dia? tambah2 aku yg jadi model, lagi la cantik. haha k 😉

Image

 

Image

aku malas nak cover2 cantik dalam gambar ni 🙂

Image

haaaaa segar biji mata tengok kecantikan kat sini. 

so, malam tu kami makan di kedai makan muslim. dekat2 je dengan hotel ni. servis dia pon mcm yg rumah makan beringin indah tu. makan apa yg kita nak makan je. kalau ikut kesedapan makanan, yg beringin indah lagi sedap. kat sini, ramai jugak orang malaysia yg makan malam tu. 

so, lepas je makan terus balik hotel nak rest. haaa penatttttt. ok sambung next entry.